Неінвазивна система «Гепафiбродетект» у визначенні фіброзу печінки хворих на хронічний гепатит С - Козько, В.М.; Анциферова, Н.В.; Соломенник, Г.О.; Копійченко, Я.І.; Сохань, А.В. (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.98:578.891]-036.12:616.36-004-074 В.М. Козько, Н.В. Анциферова, Г.О. Соломенник, Я.І. Копійченко, А.В. Сохань Харківський національний медичний університет НЕІНВАЗИВНА СИСТЕМА «ГЕПАФIБРОДЕТЕКТ» У ВИЗНАЧЕННІ ФІБРОЗУ ПЕЧІНКИ ХВОРИХ НА ХРОНІЧНИЙ ГЕПАТИТ С Показана ефективність визначення стадій фiброзу у хворих на хронічний гепатит С за розробленою неінвазивною системою «Гепафiбродетект». У якостi індикаторів запропоновано аналіз рівнів матриксних металопротеїназ-1, трансформуючого фактора росту-b1 та гаптоглобiну. Прогностичний показник стадії фіброзу розраховували за спецiально розробленою формулою з визначенням його меж. Ключовi слова: хронічний гепатит С, стадія фiброзу, неінвазивна система «Гепа-фiбродетект», матриксні металопротеїнази-1, трансформуючий фактор росту-b1, гаптоглобiн. В.Н. Козько, Н.В. Анцыферова, А.О. Соломенник, Я.И. Копейченко, А.В. Сохань НЕИНВАЗИВНАЯ СИСТЕМА «ГЕПАФИБРОДЕТЕКТ» В ОПРЕДЕЛЕНИИ ФИБРОЗА ПЕЧЕНИ У БОЛЬНЫХ ХРОНИЧЕСКИМ ГЕПАТИТОМ С Показана эффективность определения стадий фиброза у больных хроническим гепатитом С по разработанной неинвазивной системе «Гепафибродетект». В качестве индикаторов предложен анализ уровней матриксных металлопротеиназ-1, трансформирующего фактора роста-b1 и гаптогло бина. Прогностический показатель стадии фиброза рассчитывали по специально разработанной формуле с определением его границ. Ключевые слова: хронический гепатит С, стадия фиброза, неинвазивная система «Гепафибродетект», матриксные металлопротеиназы-1, трансформирующий фактор роста-b1, гаптоглобин. V.M. Kozko, N.V. Antsyferova, A.O. Solomennyk, Ya.I. Kopiychenko, A.V. Sokhan NON-INVASIVE SYSTEM «GEPAFIBRODETEKT» IN DETERMINING LIVER FIBROSIS IN PATIENTS WITH CHRONIC HEPATITIS C The effectiveness of the definition of stages of fibrosis in patients with chronic hepatitis C in the developed non-invasive system «Gepafibrodetekt» is shown. The levels of matrix metalloproteinase-1, transformational growth factor-b1 and haptoglobin are used as an indicators of the stages. The prognostic indicator of the fibrosis stage was calculated by a specially developed formula with the definition of the boundaries of prognostic indicator of fibrosis. Key words: chronic hepatitis C, the fibrosis stage, non-invasive system «Gepafibrodetekt», matrix metalloproteinase-1, transformational growth factor-b1, haptoglobin. Поступила 27.01.12