Особливості структурно-функціональних змін серця у хворих із клапанним кальцинозом на додіалізному етапі хронічної хвороби нирок - Сусла, О.Б. (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.12-018.63-02:[616.126+616.61-036.12 О.Б. Сусла Тернопільський державний медичний університет імені І.Я. Горбачевського ОСОБЛИВОСТІ СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНИХ ЗМІН СЕРЦЯ У ХВОРИХ ІЗ КЛАПАННИМ КАЛЬЦИНОЗОМ НА ДОДІАЛІЗНОМУ ЕТАПІ ХРОНІЧНОЇ ХВОРОБИ НИРОК Наведено дані досліджень показників структурно-функціонального стану серця у до-діалізних пацієнтів із клапанною кальцифікацією. Показано, що за умов кальцинозу мітрального й аортального клапанів на додіалізному етапі хронічної хвороби нирок частіше розвиваються їхній стеноз і недостатність. Кальциноз клапанів серця не є ви-значальним у формуванні геометрії лівого шлуночка, але поєднується з більш вираженою гіпертрофією лівого і правого шлуночків, дилатацією лівого передсердя і правого шлуночка, легеневою гіпертензією і діастолічною дисфункцією. Ключові слова: хронічна хвороба нирок, додіалізний етап, кальциноз мітрального і аортального клапанів, гіпертрофія лівого шлуночка, діастолічна дисфункція, легенева гіпертензія. А.Б. Сусла ОСОБЕННОСТИ СТРУКТУРНО-ФУНКЦИОНАЛЬНЫХ ИЗМЕНЕНИЙ СЕРДЦА У БОЛЬНЫХ С КЛАПАННЫМ КАЛЬЦИНОЗОМ НА ДОДИАЛИЗНОМ ЭТАПЕ ХРОНИЧЕСКОЙ БОЛЕЗНИ ПОЧЕК Приведены данные исследований показателей структурно-функционального состояния сердца у додиализных пациентов с клапанной кальцификацией. Показано, что в условиях кальциноза митрального и аортального клапанов на додиализном этапе хронической болезни почек чаще развива ются их стеноз и недостаточность. Кальциноз клапанов сердца не является определяющим в формировании геометрии левого желудочка, но сочетается с более выраженной гипертрофией левого и правого желудочков, дилатацией левого предсердия и правого желудочка, легочной гипертензи ей и диастолической дисфункцией. Ключевые слова: хроническая болезнь почек, додиализный этап, кальциноз митрального и аор-тального клапанов, гипертрофия левого желудочка, диастолическая дисфункция, легочная гипертензия. O.B. Susla PECULIARITIES OF STRUCTURAL-FUNCTIONAL STATE OF HEART IN PATIENTS WITH VALVULAR CALCINOSIS UNDER THE PREDIALYSIS STAGE OF CHRONIC KIDNEY DISEASE The investigation data of indexes of structural-functional state of heart in predialysis patients with valvular calcification have been presented. It has been shown, that in conditions of mitral and aortal valves calcification under the predialysis stage of chronic kidney disease their stenosis developes more often as well as insufficiency. Heart valve calcinosis is not a determinant factor in the geometry forming of the left ventricle, but combines with more pronounced hypertrophy of the left and right ventricles, left atrium and right ventricle dilatation, pulmonary hypertension and diastolic dysfunction. Key words: chronic kidney disease, predialysis stage, calcification of the mitral and aortal valves, hypertrophy of the left ventricle, diastolic dysfunction, pulmonary hypertension. Поступила 06.09.11