Медикаментозна агресія як чинник поліорганної недостатності у новонароджених - Шкурупій, Д.А. (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616-053.31-008.64:615 Д.А. Шкурупій ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія», м. Полтава МЕДИКАМЕНТОЗНА АГРЕСІЯ ЯК ЧИННИК ПОЛІОРГАННОЇ НЕДОСТАТНОСТІ У НОВОНАРОДЖЕНИХ У новонароджених, які потребують інтенсивної терапії, проведено аналіз обсягу і частоти призначень лікарських засобів. Показано, що розвиток синдрому поліорганної недостатності пов’язаний із великою кількістю медикаментозних препаратів, що призначаються, зокрема: із призначенням амінокислотних розчинів, плазми крові, еритроцитарної маси, симпатоміметиків, вазопресорів, глюкокортикоїдів, сірчанокислої магнезії, антиагрегантів, антикоагулянтів, атарактиків, агоністів ГАМК-рецепторів, блокаторів ниркової реабсорбції, глюкози і кількістю антибіотиків. Ключові слова: синдром поліорганної недостатності, медикаментозна агресія, новонароджені. Д.А. Шкурупий МЕДИКАМЕНТОЗНАЯ АГРЕССИЯ КАК ФАКТОР ПОЛИОРГАННОЙ НЕДОСТАТОЧНОСТИ У НОВОРОЖДЕННЫХ У новорожденных, которые нуждаются в интенсивной терапии, проведен анализ объема и частоты назначений лекарственных средств. Показано, что развитие синдрома полиорганной недоста точности связано с большим количеством назначаемых медикаментозных препаратов, в частности: с назначением аминокислотных растворов, плазмы крови, эритроцитарной массы, симпатомимети ков, вазопрессоров, глюкокортикоидов, сернокислой магнезии, антиагрегантов, антикоагулянтов, атарактиков, агонистов ГАМК-рецепторов, блокаторов почечной реабсорбции, глюкозы и количеством антибиотиков. Ключевые слова: синдром полиорганной недостаточности, медикаментозная агрессия, новорожденные. D.A. Shkurupiy MEDICINAL AGGRESSION AS FACTOR OF NEWBORN’S MULTIORGAN FAILURE The analysis of volume, frequencies of settings of medications in intensive care newborns is carry into. It is shown, that development of multiorgan failure syndrome is related of a large number of drugs prescribed, in particular with the appointment of amino acid solution, blood plasma, erythrocyte masse, sympathomimetics, vasopressors, corticosteroids, magnesium sulfate, antiplatelets, anticoagulants, ataraktiks, agonists of GOOA-receptor, blockers of renal reabsorption, glucose and antibiotics number. Кey words: multiorgan failure syndrome, мedicinal aggression, newborns. Поступила 01.02.12