Роль нейропластичності головного мозку в патогенезі легкої черепно-мозкової травми - Куфтеріна, Н.С. (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 617.51:616.831]-001-092:612.822.56 Н.С. Куфтеріна Харківський національний медичний університет РОЛЬ НЕЙРОПЛАСТИЧНОСТІ ГОЛОВНОГО МОЗКУ В ПАТОГЕНЕЗІ ЛЕГКОЇ ЧЕРЕПНО-МОЗКОВОЇ ТРАВМИ Наведено огляд літературних джерел щодо питань фізіологічної і патологічної нейропластичності головного мозку та її ролі в патогенезі легкої черепно-мозкової травми. Узагальнено літературні дані щодо впливу ліків на різні види нейропластичності головного мозку та наведено терапевтичні рекомендації для пацієнтів, що перенесли легку черепно-мозкову травму. Ключові слова: нейропластичність, черепно-мозкова травма, струс головного мозку. Н.С. Куфтерина РОЛЬ НЕЙРОПЛАСТИЧНОСТИ ГОЛОВНОГО МОЗГА В ПАТОГЕНЕЗЕ ЛЕГКОЙ ЧЕРЕПНО-МОЗГОВОЙ ТРАВМЫ Представлен обзор литературных источников по вопросам физиологической и патологической нейропластичности головного мозга и ее роли в патогенезе легкой черепно-мозговой травмы. Обобщены литературные данные, касающиеся влияния лекарственных средств на различные виды нейропластичности головного мозга, и приведены терапевтические рекомендации для пациентов, перенесших легкую черепно-мозговую травму. Ключевые слова: нейропластичность, черепно-мозговая травма, сотрясение головного мозга. N.S. Kufterina ROLE OF THE BRAIN NEUROPLASTICITY IN MILD CRANIOCEREBRAL INJURY PATHOGENESIS The overview of the literature on the physiological and pathological neuroplasticity of the brain in mild craniocerebral injury pathogenesis is provided. The data concerning the influence of drugs on various kinds of neuroplasticity of the brain and therapeutic recommendations are given to patients who had mild craniocerebral injury. Key words: neuroplasticity, craniocerebral injury, brain concussion. Поступила 21.02.12