Толерантність до фізичного навантаження дітей з різним ступенем надлишку маси тіла - Сенаторова, Г.С.; Чайченко, Т.В.; Мацієвська, Н.К.; Бужинська, Н.Р. (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616-053.6:613.25:613.65 Г.С. Сенаторова, Т.В. Чайченко, Н.К. Мацієвська, Н.Р. Бужинська Харківський національний медичний університет ТОЛЕРАНТНІСТЬ ДО ФІЗИЧНОГО НАВАНТАЖЕННЯ ДІТЕЙ З РІЗНИМ СТУПЕНЕМ НАДЛИШКУ МАСИ ТІЛА Визначали реакцію серцево-судинної системи 44 дітей з різним ступенем надлишку маси тіла шляхом велоергометричного обстеження за схемою переривчатого ступінча сто-зростаючого навантаження. Встановлено, що у більшості обстежених дітей реакція на дозоване фізичне навантаження була зниженою у порівнянні з показником дітей з нормальною масою тіла, переважно через гіпертонічний варіант реакції гемодинаміки зі зниженням хронотропного та підвищенням інотропного резервів серця при прогресивному (при збільшенні індексу маси тіла) зниженні споживання кисню із порушенням реполяризації на ЕКГ і подовженням відновлювального періоду. Визначено, що у пацієнтів з надлишком маси інсулінорезистентність і діастолічна дисфункція міокарда лівого шлуночка із відносним скороченням тривалості діастоли у спокої є несприятли вими у відношенні формування неадекватних реакцій на фізичне навантаження. Ключові слова: фізичне навантаження, ожиріння, підлітки. А.С. Сенаторова, Т.В. Чайченко, Н.К. Мациевская, Н.Р. Бужинская ТОЛЕРАНТНОСТЬ К ФИЗИЧЕСКОЙ НАГРУЗКЕ ДЕТЕЙ С РАЗЛИЧНОЙ СТЕПЕНЬЮ ИЗБЫТКА МАССЫ ТЕЛА Изучали реакцию сердечно-сосудистой системы 44 детей с различной степенью избытка массы тела путем проведения велоэргометрического исследования по схеме прерывистой ступенчато -возрастающей нагрузки. Установлено, что у большинства обследованных реакция на дозирован ную физическую нагрузку была сниженной в сравнении с показателем детей с нормальной массой тела, преимущественно за счет гипертонического варианта реакции гемодинамики со снижением хронотропного и повышением инотропного резервов сердца при прогрессивном (по мере возрастания индекса массы тела) снижении потребления кислорода с нарушениями реполяризации на ЭКГ и удлинением восстановительного периода. Выявлено, что у пациентов с избытком массы инсулинорезистентность и диастолическая дисфункция миокарда левого желудочка с относитель ным укорочением длительности диастолы в покое являются неблагоприятными в отношении формирования неадекватных реакций на физическую нагрузку. Ключевые слова: физическая нагрузка, ожирение, подростки. A.S. Senatorova, T.V. Chaychenko, N.K. Matsievskaya, N.R. Buzhinskaya EXERCISE TOLERANCE OF CHILDREN WITH VARYING DEGREES OF EXCESS BODY WEIGHT The cardiovascular system reaction of 44 children with varying degree of excess body weight is analyzed through the study of bicycle intermittent stepwise exercise. It is established, that reaction to stepwise load mainly reduced in comparison with healthy lean due to a hypertensive hemodynamic response with reduced chronotropic and inotropic reserves, progressive (with increasing body mass index) oxygen consumption decreasing, impaired repolarization on the ECG and the lengthening of the recovery period. Insulin resistance, diastolic left ventricular dysfunction with relative shortening of the diastole are unfavorable for inadequate responses to exercise in overweight and obese adolescents. Key words: physical activity, obesity, adolescents. Поступила 20.04.11