Взаємозв’язок рівня інтерлейкіну -1b й інтерлейкіну-6, показників вуглеводного і ліпідного обмінів і діастолічної функції міокарда у хворих на цукровий діабет 2-го типу - Сокольнікова, Н.В. (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.379-008.64-074:612.017.1:577.124:577.125:616.124 Н.В. Сокольнікова Харківський національний медичний університет ВЗАЄМОЗВ’ЯЗОК РІВНЯ ІНТЕРЛЕЙКІНУ -1b Й ІНТЕРЛЕЙКІНУ-6, ПОКАЗНИКІВ ВУГЛЕВОДНОГО І ЛІПІДНОГО ОБМІНІВ І ДІАСТОЛІЧНОЇ ФУНКЦІЇ МІОКАРДА У хВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 2-ГО ТИПУ Обстежено 102 хворих на цукровий діабет 2-го типу і визначено рівні вуглеводного і ліпідного обмінів, інтерлейкіну-1 b й інтерлейкіну-6, всім хворим було проведено ехокардіографічне дослідження. Встановлено, що у формуванні діастолічної дисфункції беруть участь вік хворих, підвищена маса тіла, дисліпідемія, а також підвищення рівня інтерлейкіну-1 b і меншою мірою — рівня інтерлейкіну-6. Вплив порушення вуглевод ного обміну на розвиток діастолічної дисфункції виявлено не було, імовірніше за все, тому, що більшість обстежених хворих регулярно приймали цукровознижуючі засоби і на момент обстеження мали компенсований або субкомпенсований діабет. Ключові слова: цукровий діабет 2-го типу, індекс маси тіла, інтерлейкін-1 b, інтерлейкін-6, діастолічна дисфункція. Н.В. Сокольникова ВЗАИМОСВЯЗЬ УРОВНЯ ИНТЕРЛЕЙКИНА-1 B И ИНТЕРЛЕЙКИНА-6, ПОКАЗАТЕЛЕЙ УГЛЕВОДНОГО И ЛИПИДНОГО ОБМЕНОВ И ДИАСТОЛИЧЕСКОЙ ФУНКЦИИ МИОКАРДА У БОЛЬНЫХ САХАРНЫМ ДИАБЕТОМ 2-ГО ТИПА Обследовано 102 больных с сахарным диабетом 2-го типа и определены уровни углеводного и липидного обменов, интерлейкина-1 b и интерлейкина-6, всем больным проведено эхокардиогра фическое исследование. Установлено, что в развитии диастолической дисфункции участвуют возраст больных, избыточная масса тела, дислипидемия, а также повышение уровня интерлейкина-1 b и в меньшей мере — уровня интерлейкина-6. Влияние нарушения углеводного обмена на развитие диастолической дисфункции выявлено не было, вероятнее всего, вследствие того, что большин ство обследованных больных регулярно принимали сахароснижающие препараты и на момент обследования имели компенсированный или субкомпенсированный диабет. Ключевые слова: сахарный диабет 2-го типа, индекс массы тела, интерлейкин-1 b, интерлейкин-6, диастолическая дисфункция. N.V. Sokolnikova RELATIONSHIP OF INTERLEUKIN-1B AND INTERLEUKIN-6 LEVEL, CARBOHYDRATE AND LIPID METABOLISM AND DIASTOLIC FUNCTION IN PATIENTS WITH TYPE 2 DIABETES MELLITUS The 102 patients with type 2 diabetes mellitus are examined, the levels of carbohydrate and lipid metabolism, interleukin-1b and interleukin-6 are determined, all patients performed echocardiography. We found, that in the development of diastolic dysfunction involved patients age, the excess body weight, dyslipidemia, and increased levels of interleukin-1b and to a lesser extent, interleukin-6. The influence of glucose metabolism violation on the development of diastolic dysfunction has not been identified, most likely due to the fact that the majority of patients examined regularly took hypoglycemic drugs, and they had compensated or subcompensated diabetes at the time of the survey. Key words: type 2 diabetes mellitus, body mass index, interleukin-1b, interleukin-6, diastolic dysfunction. Поступила 27.03.12