Порівняльна характеристика рівнів молекул адгезії Е-селектин, sІCAM-1 та sVCAM-1 при діабетичній нефропатії - Оспанова, Т.С.; Заозерська, Н.В. (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.61-02:616.379-008.64]-018.74-092 Т.С. Оспанова, Н.В. Заозерська Харківський національний медичний університет ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РІВНІВ МОЛЕКУЛ АДГЕЗІЇ Е-СЕЛЕКТИН, sІCAM-1 ТА sVCAM-1 ПРИ ДІАБЕТИЧНІЙ НЕФРОПАТІЇ Досліджували рівні молекул адгезії при діабетичній нефропатії порівняно з групою контролю. Обстежений 61 пацієнт у віці від 18 до 84 років. Виявлено статистично значуще збільшення концентрації молекул адгезії у хворих із ДН порівняно з контрольною групою (p<0,05). зростаючі концентрації sICAM-1 та sVCAM-1 рівноцінно та з високим ступенем достовірності відображають прогресування діабетичної мікроангіопатії. Використання досліджень вмісту молекул адгезії у хворих на цукровий діабет сприятиме ранньому виявленню ураження мікросудинного русла у хворих та буде підставою для своєчасного початку їх лікування. Ключові слова: цукровий діабет, діабетична нефропатія, молекули адгезії. Т.С. Оспанова, Н.В. Заозерская СРАВНИТЕЛЬНАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА УРОВНЕЙ МОЛЕКУЛ АДГЕЗИИ Е-СЕЛЕКТИН, sІCAM-1 И sVCAM-1 ПРИ ДИАБЕТИЧЕСКОЙ НЕФРОПАТИИ Исследовали уровни молекул адгезии при диабетической нефропатии в сравнении с группой контроля. Обследован 61 пациент в возрасте от 18 до 84 лет. Обнаружено статистически значимое увеличение концентрации молекул адгезии у больных с ДН в сравнении с контрольной группой (p<0,05). Растущие концентрации sicam-1 и svcam-1 равноценно и с высокой степенью достоверности отображают прогрессирование диабетической микроангиопатии. Скрининговое исследование концентрации молекул адгезии у больных сахарным диабетом будет способствовать раннему выявлению поражения микрососудистого русла у больных и будет основанием для своевременно го начала их лечения. Ключевые слова: сахарный диабет, диабетическая нефропатия, молекулы адгезии. T.S. Ospanova, N.V. Zaozerska COMPARATIVE ANALYSIS OF ADHESION MOLECULES LEVELS E-SELECTIN, sICAM-1 AND sVCAM-1 AT DIABETIC NEPHROPATHY Levels of adhesion molecules were investigated at diabetic nephropathy vs control group. 61 patients aged from 18 till 84 years were observed. Statistically significant increasing in concentration of adhesion molecules is revealed at patients with DN vs control group (p<0,05). Increasing of sICAM-1 and sVCAM-1 concentration show progressing of diabetic microangiopathy with high degree of reliability. Screening research of concentration of adhesion molecules at patients with diabetes will promote early identification of microvascular damage and will be the basis for the beginning of their treatment. Key words: diabetes, diabetic nephropathy, adhesion molecules. Поступила 17.10.12