Гігієнічна оцінка джерел шуму у відділеннях інтенсивної терапії недоношених новонароджених - Завгородній, І.В.; Сенаторова, Г.С.; Ріга, О.О.; Будянська, Е.М.; Семенова, Н.В.; Піонтковька, О.В.; Завгородня, Н.І.; Сенаторова, А.В. (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 613.644:614.612 І.В. Завгородній, Г.С. Сенаторова, О.О. Ріга, Е.М. Будянська, Н.В. Семенова, О.В. Піонтковька, Н.І. Завгородня, А.В. Сенаторова Харківський національний медичний університет ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА ДЖЕРЕЛ ШУМУ У ВІДДІЛЕННЯХ ІНТЕНСИВНОЇ ТЕРАПІЇ НЕДОНОШЕНИХ НОВОНАРОДЖЕНИХ Подано результати дослідження умов знаходження недоношених новонароджених у відділеннях інтенсивної терапії. При дослідженні особлива увага приділялася вивченню фізичних чинників навколишнього середовища й насамперед шуму. Дослідження вказують на підвищені рівні звукового тиску під час роботи медичної апаратури. Ключові слова: відділення інтенсивної терапії новонароджених, новонароджений, недоношеність, шум, звуковий тиск, інкубатор, виходжування. И.В. Завгородний, А.С. Сенаторова, Е.А. Рига, Э.Н. Будянская, Н.В. Семёнова, О В. Пионтковская, Н.И. Завгородняя, А.В. Сенаторова ГИГИЕНИЧЕСКАЯ ОЦЕНКА ИСТОЧНИКОВ ШУМА В ОТДЕЛЕНИЯХ ИНТЕНСИВНОЙ ТЕРАПИИ НЕДОНОШЕННЫХ НОВОРОЖДЕННЫХ Представлены результаты исследования условий нахождения недоношенных новорожденных в отделениях интенсивной терапии. При исследовании особое внимание уделялось изучению физических факторов окружающей среды и прежде всего шума. Исследования указывают на повышенные уровни звукового давления при работе медицинской аппаратуры. Ключевые слова: отделение интенсивной терапии новорожденных, новорожденный, недоношенность, шум, звуковое давление, инкубатор, выхаживание. I.V. Zavgorodnii, G.S. Senatorova, О.О. Riga, E.N. Budianskaya, N.V. Semenova, O.V. Piontkovska, N.I. Zavgorodnia, A.V. Senatorova HYGIENIC ASSESSMENT OF SOURCES OF NOISE IN NEONATAL INTENSIVE CARE UNITS Our results of research the conditions of finding the premature infants in the neonatal intensive care units were produced. In research special attention was paid to the physical environment and above all the noise in the NICU. Research suggested that a high noise levels are generated by used medical equipment. Key words: neonatal intensive care unit, neonate, prematurity, noise, sound pressure, incubator, nursing. Поступила 03.10.11