Клініко-лабораторні показники мікробіоценозу кишечника у хворих на парентеральні гепатити - Козько, В.М.; Копійченко, Я.І.; Сохань, А.В.; Анциферова, Н.В.; Пеньков, Д.Б. (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.36-002:616.34-008.8-07 В.М. Козько, Я.І. Копійченко, А.В. Сохань, Н.В. Анциферова, Д.Б. Пеньков Харківський національний медичний університет КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНІ ПОКАЗНИКИ МІКРОБІОЦЕНОЗУ КИШЕЧНИКА У ХВОРИХ НА ПАРЕНТЕРАЛЬНІ ГЕПАТИТИ Визначення вмісту секреторного імуноглобуліну А (SIgA) у копрофільтратах проведене у 32 хворих на парентеральні вірусні гепатити. Виявлені взаємозв’язки між рівнями екс-креції SIgA, ступенем дисбактеріозу товстої кишки, тяжкістю та перебігом хвороби. Ключові слова: парентеральні вірусні гепатити, дисбактеріоз товстої кишки, секреторний імуноглобулін А, місцевий імунітет. В.Н. Козько, Я.И. Копейченко, А.В. Сохань, Н.В. Анцыферова, Д.Б. Пеньков КЛИНИКО-ЛАБОРАТОРНЫЕ ПОКАЗАТЕЛИ МИКРОБИОЦЕНОЗА КИШЕЧНИКА У БОЛЬНЫХ ПАРЭНТЕРАЛЬНЫМИ ВИРУСНЫМИ ГЕПАТИТАМИ Определение содержания секреторного иммуноглобулина А (SIgA )в копрофильтратах проведено у 32 больных парэнтеральными вирусными гепатитами. Выявлены взаимосвязи между уровнями экскреции SIgA, степенью дисбактериоза толстой кишки, тяжестью и течением болезни. Ключевые слова: парэнтеральные вирусные гепатиты, дисбактериоз толстой кишки, секреторный иммуноглобулин А, местный иммунитет. V.M. Kozko, Ya.I. Kopiychenko, A.V. Sohan, N.V. Antsyferova, D.B. Penkov CLINICO-LABORATORY INDICES OF MICROBIOCENOSIS BREACH OF INTESTINE IN PATIENTS WITH PARENTERAL VIRAL HEPATITISES Research of the level of secretory immunoglobulinum A (SIgA) in the faeces in 32 patients with parenteral viral hepatitises was conducted. Correlation between the level of SIgA excretion, degree of dysbacteriosis of the large intestine, severity and course of disease was discovered. Key words: parenteral viral hepatitises, dysbacteriosis of the large intestine, secretory immu-noglobulinum A. Поступила 16.11.11