Гендерно зумовлена специфіка суїцидальної поведінки у хворих на депресії (клініко-психопатологічна характеристика та принципи профілактики) - Марута, Н.О.; Сновида, Л.Т. (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.895.4-008.44144-055.1-055.2-07-084 Н.О. Марута, Л.Т. Сновида ДУ «Інститут неврології, психіатрії та наркології НАМН України», м. Харків ГЕНДЕРНО ЗУМОВЛЕНА СПЕЦИФІКА СУЇЦИДАЛЬНОЇ ПОВЕДІНКИ У ХВОРИХ НА ДЕПРЕСІЇ (КЛІНІКО-ПСИХОПАТОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ТА ПРИНЦИПИ ПРОФІЛАКТИКИ) Встановлено, що у чоловіків з депресіями суїцидальна поведінка характеризувалася переважанням суїцидальних спроб порівняно з суїцидальними думками, рішеннями, намірами (72,3 та 27,7 %; p<0,01). Суїцидальні спроби у чоловіків спостерігалися у 10 разів частіше, ніж у жінок (64,7 та 6,4 %; p<0,01), у переважній більшості були істинними (89,4 та 10,6 %; p<0,01). Суїцидальна поведінка у жінок із депресіями відрізня лася від такої у чоловіків домінуванням суїцидальних думок над іншими формами суїцидальної поведінки (думки, рішення, наміри) (79,4 та 20,6 %; p<0,05). Серед суїцидальних спроб вірогідно переважали демонстративні (69,2 та 30,8 %; p<0,01). Виявлена гендерна специфіка суїцидальної поведінки у хворих на депресії дозволила розробити диференційовану систему психопрофілактики, яка базується на поєднаному використанні фармако- та психотерапії. Результати оцінки ефективності розробленої системи психопрофілактики свідчать про її перевагу при порівнянні з такими заходами, які використовуються традиційно. Ключові слова: гендерні особливості, суїцидальна поведінка, депресивні розлади, емоційні, когнітивні, соматовегетативні порушення, психологічна стать, фрустрація потреб, диференційована система психопрофілактики. Н.А. Марута, Л.Т. Сновида ГЕНДЕРНО ОБУСЛОВЛЕННАЯ СПЕЦИФИКА СУИЦИДАЛЬНОГО ПОВЕДЕНИЯ У БОЛЬНЫХ ДЕПРЕССИЯМИ (КЛИНИКО-ПСИХОПАТОЛОГИЧЕСКАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА И ПРИНЦИПЫ ПРОФИЛАКТИКИ) Установлено, что у мужчин с депрессиями суицидальное поведение характеризовалась преобладанием суицидальных попыток по сравнению с суицидальными мыслями, решениями, намерениями (72,3 и 27,7 %; p<0,01). Суицидальные попытки у мужчин наблюдались в 10 раз чаще, чем у женщин (64,7 и 6,4 %; p <0,01), у подавляющего большинства были истинными (89,4 и 10,6 %; p<0,01). Суицидальное поведение у женщин с депрессиями отличалось от такового у мужчин доминированием суицидальных мыслей над другими формами суицидального поведения (мысли, решения, намерения) (79,4 и 20,6 %; p<0,05). Среди суицидальных попыток достоверно преобладали демонстративные (69,2 и 30,8 %; p<0,01). Выявленная гендерная специфика суицидального поведения у больных с депрессиями позволила разработать дифференцированную систему психопрофилактики, основанную на сочетанном использовании фармако- и психотерапии. Результаты оценки эффективности разработанной системы психопрофилактики свидетельствуют о ее преимуществе по сравнению с традиционно используемыми. Ключевые слова: гендерные особенности, суицидальное поведение, депрессивные расстройства, эмоциональные, когнитивные, соматовегетативные нарушения, психологический пол, фрустрация потребностей, дифференцированная система психопро филактики. N.A. Maruta, L.T. Snovyda A GENDER-DETERMINED SPECIFICITY OF A SUICIDAL BEHAVIOR IN PATIENTS WITH DEPRESSIONS (CLINICAL-PSYCHOPATHOLOGICAL CHARACTERISTICS AND PRINCIPLES FOR PREVENTION) An article devoted to research of gender peculiarities of a suicidal behavior in patients with depressive disorders and to working out a system for differentiated psycho-prevention. In was found out that in male patients with depressions a suicidal behavior was characterized with a predomination of suicidal attempts in comparison with suicidal thoughts, decisions, and intentions (72,3 and 27,7 %; p<0,01). Suicidal attempts in male patients occurred ten times more often than in female patients (64,7 and 6,4 %; p<0,01), and were mostly true ones (89,4 and 10,6 %; p<0,01). A suicidal behavior in female patients with depressions differed from the such behavior in male patients in terms of a predomination of suicidal thoughts over other suicidal behavior forms (attempts, decisions, intentions) (79,4 and 20,6 %; p<0,05). Among suicidal attempts significantly prevailed demonstrative ones (69,2 and 30,8 %; p<0,01). The gender specificity of a suicidal behavior in patients with depressions allowed us to develop a differentiated system of psycho-prevention based on a joined application of drug treatment and psychotherapy. The results of efficacy assessment for the developed system of psycho-prevention evidence its benefits in comparison with the measures used traditionally. Key words: gender peculiarities, suicidal behavior, depressive disorders, emotional, cognitive, somatic-autonomous impairments, psychological gender, frustration of needs, differentiated system of psycho-prevention. Поступила 20.09.12