Результати моніторингу випадків звільнень засуджених від подальшого відбування покарання за станом здоров’я - Масюк, Л.А. (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616-002.5:[343.234:343.819] Л.А. Масюк Харківська медична академія післядипломної освіти РЕЗУЛЬТАТИ МОНІТОРиНГУ ВИПАДКІВ ЗВІЛЬНЕНЬ ЗАСУДЖЕНИХ ВІД ПОДАЛЬШОГО ВІДБУВАННЯ ПОКАРАНня ЗА СТАНОМ ЗДОРОВ’Я Проведено аналіз 154 історій хвороб пацієнтів, які були звільнені від подальшого відбування покарання за станом здоров’я зі спеціалізованої туберкульозної лікарні Харків-ської області в 2009-2011 роках. Встановлено, що з числа знятих з обліку засуджених в установі, 8 % випадків складають хворі, звільнені від подальшого відбування покарання за станом здоров’я. Серед них переважають пацієнти віком від 25 до 44 років. Основною причиною звільнення стало прогресування СНІДу та туберкульозу. Моніторинг за хворими виявив високий відсоток померлих, що обумовлено їх звільненням від подальшого відбування покарань лише на кінцевому етапі СНІДу і туберкульозу. Ключові слова: туберкульоз, СНІД, пенітенціарна система. Л.А. Масюк РЕЗУЛЬТАТЫ МОНИТОРИНГА СЛУЧАЕВ ОСВОБОЖДЕНИЙ ОСУЖДЕННЫХ ОТ ДАЛЬНЕЙШЕГО ИСПОЛНЕНИЯ НАКАЗАНИЯ ПО СОСТОЯНИЮ ЗДОРОВЬЯ В СПЕЦИАЛИЗИРОВАНОЙ ТУБЕРКУЛЕЗНОЙ БОЛЬНИЦЕ Проведен анализ 154 историй болезней пациентов, которые были освобождены от дальнейшего отбывания наказания по состоянию здоровья из специализированной туберкулезной больницы Харьковской области в 2009-2011 годах. Установлено, что среди снятых с учета осужденных в учреждении, 8 % случаев составляют больные, освобожденные от дальнейшего отбывания наказания по состоянию здоровья. Среди них преобладают пациенты в возрасте от 25 до 44 лет. Основной причиной освобождений стало прогрессирование СПИДа и туберкулеза. Мониторинг за больными определил высокий процент умерших, что обусловлено их освобождением от дальнейшего отбывания наказания только на конечном этапе развития СПИДа и туберкулеза. Ключевые слова: туберкулез, СПИД, пенитенциарная система. L.A. Masyuk MONITORING RESULTS OF RELEASE CASES OF THE CONVICTED FROM THE FURTHER EXECUTION OF THE PUNISHMENT DUE TO HEALTH CONDITIONS IN SPECIALIZED TB HOSPITAL The analysis of 154 case records of patients which have been released from the further execution of punishment due to health condition were carried out. Records were taken from specialized TB hospital of the Kharkov region in years 2009-2011. It is established, that out of the number of those removed from the register convicted in a facility, 8 % of cases constitute patients released from the further execution of punishment due to health conditions. Patients at the age between 25 and 44 years are of majority. A principal release reason became a progression of AIDS and TB. Monitoring of patients has detected high percentage of deaths that is caused by release from the further execution of punishment only at their final AIDS and TB stage. Key words: tuberculosis, AIDS, prison system. Поступила 12.06.12