Дисфункція ендотелію як фактор розвитку інсулінорезистентності у хворих на гіпертонічну хворобу - Демиденко, Г.В. (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.12-008.331.1+616.379-008.64]-018.74-092:[612.017.1:612.014] Г.В. Демиденко Харківський національний медичний університет ДИСФУНКЦІЯ ЕНДОТЕЛІЮ ЯК ФАКТОР РОЗВИТКУ ІНСУЛІНОРЕЗИСТЕНТНОСТІ У ХВОРИХ НА ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ У даній роботі висвітлено результати дослідження стану системи оксиду азоту та його особливостей у патогенезі вуглеводних порушень у хворих на ГХ та з супутнім ЦД 2-го типу. У хворих на гіпертонічну хворобу в 62 % випадків виявлена інсулінорезис тентність та предіабет, що супроводжується статистично значущими змінами в активності системи оксиду азоту. Дисфункція ендотелію прогресує пропорційно порушенням вуглеводного обміну у хворих на гіпертонічну хворобу. Дисбаланс в системі оксиду азоту у хворих на гіпертонічну хворобу із різним ступенем порушення вуглевод ного обміну характеризувався зниженням активності ендотеліальної синтази оксиду азоту, гіперактивацією індуцибельної синтази оксиду азоту та підвищеним рівнем S-нітрозотіолу в плазмі крові. Ключові слова: гіпертонічна хвороба, предіабет, цукровий діабет 2-го типу, оксид азоту, ендотеліальна дисфункція. А.В. Демиденко ДИСФУНКЦИЯ ЭНДОТЕЛИЯ КАК ФАКТОР РАЗВИТИЯ ИНСУЛИНОРЕЗИСТЕНТНОСТИ У БОЛЬНЫХ ГИПЕРТОНИЧЕСКОЙ БОЛЕЗНЬЮ В данной работе представлены результаты исследования состояния системы оксида азота и его особенностей в патогенезе углеводных нарушений у больных гипертонической болезнью, а также с сопутствующим сахарным диабетом 2-го типа. У больных гипертонической болезнью в 62 % случаев выявлена инсулинорезистентность и предиабет, что сопровождалось статистически значимы ми изменениями в активности системы оксида азота. Дисфункция эндотелия прогрессирует пропорционально нарушениям углеводного обмена у больных гипертонической болезнью. Дисбаланс в системе оксида азота у больных гипертонической болезнью с разной степенью нарушений углеводного обмена характеризовался снижением активности эндотелиальной синтазы оксида азота, гиперактивацией индуцибельной синтазы оксида азота и повышенным уровнем S-нитрозотиола в плазме крови. Ключевые слова: гипертоническая болезнь, предиабет, сахарный диабет 2-го типа, оксид азота, эндотелиальная дисфункция. G.V. Demydenko ENDOTHELIAL DYSFUNCTION AS A FACTOR OF INSULINERESISTANCE DEVELOPMENT IN PATIENTS WITH ESSENTIAL HYPERTENSION The results of nitric oxide system investigation and its peculiarities in pathogenesis of carbohydrate disorders in patients with essential hypertension also with accompanied type 2 diabetes mellitus are presented in this work. In 62 % of patients with essential hypertension insulineresistance and prediabetes was revealed. It was accompanied by statistical significant changes in the nitric oxide system. Endothelial dysfunction progressed according carbohydrate disorders in patients with essential hypertension. Dysbalance in nitric oxide system in patients with essential hypertension with different level of carbohydrate disorders was characterized by decreased activity of endothelial nitric oxide synthase, hyperactivation of inducible nitric oxide synthase and increased S-nitrosothiol plasma levels. Key words: essential hypertension, prediabetes, type 2 diabetes mellitus, nitric oxide, endothelial dysfunction. Поступила 27.06.12