Надання хірургічної допомоги при пораненнях шиї - Сизий, М.Ю.; Замятін, П.М. (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 617.54-001.4-089 М.Ю. Сизий, П.М. Замятін ДУ «Інститут загальної та невідкладної хірургії АМН України», м. Харків НАДАННЯ ХІРУРГІЧНОЇ ДОПОМОГИ ПРИ ПОРАНЕННЯХ ШИЇ Представлено результати хірургічного лікування 202 постраждалих з пораненнями шиї, що проходили лікування в 2002-2010 рр. в ДУ «Інститут загальної та невідклад ної хірургії АМН України». Вік— від 17 до 68 років. 95,2 % з постраждалих становлять чоловіки. Розроблено лікувально-діагностичні алгоритми надання кваліфікованої і спеціалізованої хірургічної допомоги у даної категорії хворих. Ключові слова: поранення шиї, поєднані поранення, кваліфікована та спеціалізова на хірургічна допомога. М.Ю. Сизый, П.Н. Замятин ОКАЗАНИЕ ХИРУРГИЧЕСКОЙ ПОМОЩИ ПРИ РАНЕНИЯХ ШЕИ Представлены результаты хирургического лечения 202 пострадавших с ранениями шеи, которые проходили лечение в 2002-2010 гг. в ГУ «Институт общей и неотложной хирургии АМН Украины». Возраст— от 17 до 68 лет. 95,2 % пострадавших составили мужчины. Разработаны лечебно-диагностические алгоритмы оказания квалифицированной и специализированной хирургической помощи у данной категории больных. Ключевые слова: ранения шеи, сочетанные ранения, квалифицированная и специализирован ная хирургическая помощь. M.Yu. Sizuj, P.N. Zamyatin PROVIDING SURGICAL SERVICES IN THE NECK WOUNDS The results of surgical treatment of 202 patients with wounds to the neck. They were treated during 2002-2010 y. in Institute of common and urgent surgery AMS of Ukraine. Age— 17-68 years. 95,2 % of victims are men. Medical and diagnostic algorithms of provide skilled and specialized surgical care in these patients are developed. Key words: neck injury, associated injuries, skilled and specialized surgical care.