Сучасне лікування множинних і поєднаних ушкоджень опорно-рухового апарату у дітей та підлітків - Лезвінський, Я.С.; Векліч, В.В.; Верховець, С.М.; Лисицька, К.С. (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616.71.45.-001.1/3.008 Я.С. Лезвінський, В.В. Векліч, С.М. Верховець, К.С. Лисицька Інститут травматології та ортопедії НАМНУ, м. Київ Київський медичний університет УАНМ СУЧАСНЕ ЛІКУВАННЯ МНОЖИННИХ І ПОЄДНАНИХ УШКОДЖЕНЬ ОПОРНО-РУХОВОГО АПАРАТУ У ДІТЕЙ ТА ПІДЛІТКІВ Проведено клінічне дослідження потерпілих дітей і підлітків з множинними і поєднаними пошкодженнями опорно-рухового апарату. Остеосинтез виконували малоінвазивними методами після виведення хворого із шоку, стабілізації загального стану або планово. Для остеосинтезу використовували спиці, стрижні, шурупи, пластини, черезкістковий остеосинтез, металополімерні фіксатори, блокуючий остеосинтез. У післяопераційному періоді застосовували розроблену авторами комплекс ну профілактику травматичного остеомієліту. Отримано позитивні результати у 98,8 % випадків, що свідчить про раціональний вибір методу лікування. Ключові слова: множинні, поєднані травми, діти, підлітки. Я.С. Лезвинский, В.В. Веклич, С.М. Верховец, К.С. Лисицкая СОВРЕМЕННОЕ ЛЕЧЕНИЕ МНОЖЕСТВЕННЫХ И СОЧЕТАННЫХ ПОВРЕЖДЕНИЙ ОПОРНО-ДВИГАТЕЛЬНОГО АППАРАТА У ДЕТЕЙ И ПОДРОСТКОВ Проведено клиническое исследование потерпевших детей и подростков с множественными и сочетанными повреждениями опорно-двигательного аппарата. Остеосинтез выполняли малоинвазивными методами после выведения больного из шока, стабилизации общего состояния либо в плановом порядке. Для остеосинтеза применяли: спицы, стержни, шурупы, пластины, чрескостный остеосинтез, металлополимерные фиксаторы, блокирующий остеосинтез. В послеопера ционном периоде применяли разработанную авторами комплексную профилактику травматиче ского остеомиелита. Получены положительные результаты у 98,8 % случаев, что свидетельствует о рациональном выборе метода лечения. Ключевые слова: множественная, сочетанная травма, дети, подростки. Ya.S. Lezvinskіy, V.V. Veklich, S.M. Verchovez, K.S. Lisitskaya MODERN TREATMENT OF MULTIPLE AND COMBINED INJURES OF LOCOMOTOR SYSTEM IN CHILDREN AND ADOLESCENTS Clinical essay of trauma victim children and adolescents with multiple and combined injuries of locomotor system was carried out. Osteosynthesis was performed with wires, pins, screws, plates, ring fixation, metallic-polymeric nails. In the past-operative period complex prevention of posttraumatic osteomyelitis developed by the authors, was applied. Good results in 98,8 % cases are the evidence of rational osteosynthesis method choice. Key words: multiple, combined trauma, children, adolescents.