Ранні клінічні маркери легеневої гіпертензії у дітей з бронхолегеневою дисплазією - Сенаторова, Г.С.; Логвінова, О.Л. (Медицина сьогодні і завтра, 2014)
УДК 616.131-008.331.1-053.3-092:612.017.1:616.233 Г.С. Сенаторова, О.Л. Логвінова Харківський національний медичний університет РАННІ КЛІНІЧНІ МАРКЕРИ ЛЕГЕНЕВОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ У ДІТЕЙ З БРОНХОЛЕГЕНЕВОЮ ДИСПЛАЗІЄЮ Проведено 226 спостережень за дітьми у віці 1–36 місяців з бронхолегеневою дисплазією (БЛД) у періоді ремісії захворювання. Виявлено, що інформативними ранніми клінічними маркерами легеневої гіпертензії (ЛГ) вважають комбінацію наступних ознак: тахікардію (лямбда Уілкса – 0,336; F-викл. – 967,141; р<0,001), ціаноз (лямбда Уілкса – 0,329; F-викл. – 282,98; р<0,001), появу синкопе (лямбда Уілкса – 0,330; F-викл. – 19,53; р<0,001) та диспное (лямбда Уілкса – 0,326; F-викл. – 350,94; р<0,001), наявність акценту ІІ тону над легеневою артерією (лямбда Уілкса – 0,333; F-викл. – 712,78; р<0,001). Методом регресійного аналізу розроблено алгоритм, за яким за сукупністю критеріїв визначають ймовірності формування ЛГ у дитини з БЛД. Компоненти алгоритму діагностуються за принципом бальної оцінки кожного крите-рію та визначення загальної суми балів. При набраній сумі балів і 5 визначають ймовір-ність формування ЛГ у дитини з БЛД і дитину направляють для проведення допплерехокардіографії. В умовах поліклініки та стаціонара рекомендовано використовувати алгоритм визначення ймовірності розвитку ЛГ, що підвищить чутливість та специфічність визначення ЛГ та попередить розвиток серцевої недостатності у дітей з БЛД. Ключові слова: бронхолегенева дисплазія, легенева гіпертензія, діти. А.С. Сенаторова, О.Л. Логвинова РАННИЕ КЛИНИЧЕСКИЕ МАРКЕРЫ ЛЕГОЧНОЙ ГИПЕРТЕНЗИИ У ДЕТЕЙ С БРОНХОЛЕГОЧНОЙ ДИСПЛАЗИЕЙ Проведено 226 наблюдений детей в возрасте 1–36 месяцев с бронхолегочной дисплазией (БЛД) в периоде ремиссии заболевания. Обнаружено, что информативными ранними клиническими маркерами легочной гипертензии (ЛГ) считают комбинацию следующих признаков: тахикардию (лямбда Уилкса – 0,336; F-искл. – 967,141; р< 0,001), цианоз (лямбда Уилкса – 0,329; F-искл. – 282,98; р<0,001), появление синкопе (лямбда Уилкса – 0,330; F-искл. – 19,53; р<0,001) и диспноэ (лямбда Уилкса – 0,326; F-искл. – 350,94; р<0,001), наличие акцента II тона над легочной артерией (лямбда Уилкса – 0,333; F-искл. – 712,78; р<0,001). Методом регрессионного анализа разработан алгоритм, по которому по совокупности критериев определяют вероятность формирования ЛГ у ребенка с БЛД. Компоненты алгоритма диагностируются по принципу балльной оценки каждого критерия и определения общей суммы баллов. При набранной сумме баллов і 5 определяют вероятность формирования ЛГ у ребенка с БЛД и ребенка направляют для проведения доп-плерэхокардиографии. В условиях поликлиники и стационара рекомендуется использовать алгоритм определения вероятности развития ЛГ, что повысит чувствительность и специфичность определения ЛГ и предупредит развитие сердечной недостаточности у детей с бронхолегочной дисплазией. Ключевые слова: бронхолегочная дисплазия, легочная гипертензия, дети. G.S. Senatorova, O.L. Logvinova EARLY CLINICAL MARKERS OF PULMONARY HYPERTENSION IN INFANTS WITH BRONCHOPULMONARY DYSPLASIA The 226 cases of children aged 1–36 months with bronchopulmonary dysplasia (BPD) in remission of the disease are studied. It is found, that informative early clinical markers of pulmonary hypertension (PH) is considered a combination of the following symptoms: а tachycardia (Wilks’ lambda – 0,336; F-excl. – 967,141; p<0,001), а cyanosis (Wilks’ lambda – 0,329; F-excl. – 282,98; p<0,001), а syncope (Wilks’ lambda – 0,330; F-excl. – 19,53; p<0,001), and а dyspnea (Wilks’ lambda – 0,326; F-excl. – 350,94; p<0,001), presence of an accent II tone of the pulmonary artery (Wilks’ lambda – 0,333; F-excl. – 712,78; p<0,001). By regression analysis of the algorithm on the set of criteria that determines the probability of formation of PH in children with BPD. The components of the algorithm are diagnosed on the basis of numerical score for each criterion, and determining an overall score. If you typed the total score of і 5, the probability of formation of PH in children with BPD and the child is sent to echocardiography. In the outpatient and inpatient is recommended to use an algorithm to determine the probability of РH, which will increase the sensitivity and specificity of the РH and prevent the development of heart failure in infants with bronchopulmonary dysplasia. Key words: bronchopulmonary dysplasia, pulmonary hypertension, children. Поступила 03.09.13