Ризикорієнтований підхід в оцінці постраждалих з полісистемними травматичними пошкодженнями, які отримують медичну допомогу за умов міської лікарні - Гур’єв, С.О.; Бондарчук, Г.В.; Сацик, С.П.; Танасієнко, П.В. (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616-001-07:614.21 С.О. Гур’єв, Г.В. Бондарчук, С.П. Сацик, П.В. Танасієнко Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, м. Київ РИЗИКОРІЄНТОВАНИЙ ПІДХІД В ОЦІНЦІ ПОСТРАЖДАЛИХ З ПОЛІСИСТЕМНИМИ ТРАВМАТИЧНИМИ ПОШКОДЖЕННЯМИ, ЯКІ ОТРИМУЮТЬ МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ ЗА УМОВ МІСЬКОЇ ЛІКАРНІ Проаналізовано клінічні результативні ризики виникнення летального результату перебігу травматичного процесу в постраждалих з політравмою, яким надається медична допомога за умов міської лікарні, за клініко-епідеміологічними і клініко-но зологічними ризикстворюючими факторами, які варто враховувати при формуванні схем та протоколів надання медичної допомоги постраждалим. Ключові слова: травма, полісистемні пошкодження, ризик, ризикстворюючий фактор. С.Е. Гурьев, Г.В. Бондарчук, С.П. Сацик, П.В. Танасиенко РИСКОРИЕНТИРОВАННЫЙ ПОДХОД В ОЦЕНКЕ ПОСТРАДАВШИХ С ПОЛИСИСТЕМНЫМИ ТРАВМАТИЧЕСКИМИ ПОВРЕЖДЕНИЯМИ, КОТОРЫЕ ПОЛУЧАЮТ МЕДИЦИНСКУЮ ПОМОЩЬ В УСЛОВИЯХ ГОРОДСКОЙ БОЛЬНИЦЫ Проанализированы клинические результативные риски возникновения летального исхода течения травматического процесса у пострадавших с политравмой, которым оказывается медицинская помощь в условиях городской больницы, по клинико-эпидемиологическим и клинико -нозологическим рискообразующим факторам, которые следует учитывать при формировании схем и протоколов оказания медицинской помощи пострадавшим. Ключевые слова: травма, полисистемные повреждения, риск, рискообразующий фактор. S.O. Guryev, G.V. Bondarchuk, S.P. Satsyk, P.V. Tanasienko RISK ORIENTED APPROACH IN ESTIMATION PATIENTS WITH POLYSYSTEMIC TRAUMATIC INJURIES WHO RECEIVE MEDICAL CARE IN CONDITIONS CITY HOSPITAL It is analysed clinical efficient risk of arising fatal traumatic process in patients with polytrauma who provided medical care in the city hospital for clinico-epidemiological and clinico-nosological risk creating factors, which should be considered when forming schemes and protocols for care of the victims. Key words: trauma, polysystemic injuries, risk, risk creating factors.