Політравма як медико-соціальна проблема (ризикорієнтований підхід) - Гур’єв, С.О.; Березка, М.І.; Соловийов, О.С.; Сацик, С.П. (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 616-001:614 С.О. Гур’єв, М.І. Березка, О.С. Соловийов, С.П. Сацик Український науково-практичний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф МОЗ України, м. Київ ПОЛІТРАВМА ЯК МЕДИКО-СОЦІАЛЬНА ПРОБЛЕМА (РИЗИКОРІЄНТОВАНИЙ ПІДХІД) Статтю присвячено проблемі медико-соціального аспекту полісистемних пошкоджень. Із застосуванням ризикорієнтованого підходу було вивчено на моделі натурного типу основні епідеміологічні характеристики політравми та ризики, що зумовлено зазначеними ризикстворюючими факторами. Ключові слова: політравма, медико-соціальна проблема, ризик. С.Е. Гурьев, Н.И. Березка, А.С. Соловьёв, С.П. Сацик ПОЛИТРАВМА КАК МЕДИКО-СОЦИАЛЬНАЯ ПРОБЛЕМА (РИСКОРИЕНТИРОВАННЫЙ ПОДХОД) Статья посвящена проблеме медико-социального аспекта полисистемных повреждений. С использованием рискориентированного подхода были изучены на модели натурного типа основные эпидемиологические характеристики политравмы и риски, что обусловлено указанными рискобразующими факторами. Ключевые слова: политравма, медико-социальная проблема, риски. S.O. Guryev, M.I. Berezka, O.S. Solovjov, S.P. Satsyk POLYTRAUMA AS THE MEDICAL AND SOCIAL PROBLEM (RISK MAKER ASPECT) The article devoted to problem of the medical and social aspects of the polytrauma. It is studied by means of risk based point of viev on natural model the epidemiological characteristics of the polytrauma and risks dependented on these risk factors. Key words: рolytrauma, medical and social aspects, risks.