Етіологічна роль умовно-патогенних мікроорганізмів при інтраабдомінальних інфекціях - Циганенко, А.Я.; Коваленко, Н.І.; Габишева, Л.С.; Косілова, О.Ю. (Медицина сьогодні і завтра, 2012)
УДК 579.84:579.86:616.381-002-089.168.1-06 А.Я. Циганенко, Н.І. Коваленко, Л.С. Габишева, О.Ю. Косілова Харківський національний медичний університет ЕТІОЛОГІЧНА РОЛЬ УМОВНО-ПАТОГЕННИХ МІКРООРГАНІЗМІВ ПРИ ІНТРААБДОМІНАЛЬНИХ ІНФЕКЦІЯХ Проаналізована частота виділення різних видів мікроорганізмів при інтраабдомі нальних інфекціях. Визначено співвідношення мікроорганізмів, виділених в монокультурі та асоціаціях при даній патології. Визначені найбільш поширені асоціації при різних патологічних станах. Встановлено провідну етіологічну роль E. coli серед грамнегативних мікроорганізмів при інтраабдомінальних інфекціях. Ключові слова: умовно-патогенні мікроорганізми, інтраабдомінальні інфекції. А.Я. Цыганенко, Н.И. Коваленко, Л.С. Габышева, О.Ю. Косилова ЭТИОЛОГИЧЕСКАЯ РОЛЬ УСЛОВНО-ПАТОГЕННЫХ МИКРООРГАНИЗМОВ В ВОЗНИКНОВЕНИИ ИНТРААБДОМИНАЛЬНЫХ ИНФЕКЦИЙ Проанализирована частота выделения разных видов микроорганизмов в возникновении интраабдоминальных инфекций. Определено соотношение микроорганизмов, выделенных как в монокультуре, так и в ассоциациях. Выделены наиболее часто встречаемые ассоциации при разных патологических состояниях. Установлена ведущая роль E. coli среди грамотрицательных микроорганизмов при данной патологии. Ключевые слова: условно-патогенные микроорганизмы, интраабдоминальные инфекции. A.Ya. Tsyganenko, N.I. Kovalenko, L.S. Gabycheva, O.J. Kosilova ECOLOGICAL ROLE OF OPPORTUNISTIC BACTERIA TO ORIGIN OF INTRA-ABDOMINAL INFECTIONS We analyzed the frequency of isolation of different microorganisms from patients with intra-abdominal infections, and determined correlation between bacteria are isolated from monoculture and bacteria are isolated from microbial associations. We isolated the most usual microbial associations from patients with different patologies, and made conclusion, that the role of E. coli for definite pathology in comparison with other Gram-negative microorganisms is direct. Key words: opportunistic bacteria, intra-abdominal infections.