Ендоскопічні втручання в лікуванні хронічного рецидивуючого панкреатиту - Бойко, В.В.; Кулик, І.А.; Грома, В.Г.; Павличенко, С.А.; Шадрін, О.В. (Медицина сьогодні і завтра, 2013)
УДК 616.37-002-036.12-036.65-089.819 В.В. Бойко, І.А. Кулик, В.Г. Грома, С.А. Павличенко*, О.В. Шадрін * Харківський національний медичний університет ДУ «Інститут загальної та невідкладної хірургії НАМН України», м. Харків *КЗОЗ «Харківська міська лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О.І. Мещанінова» ЕНДОСКОПІЧНІ ВТРУЧАННЯ В ЛІКУВАННІ ХРОНІЧНОГО РЕЦИДИВУЮЧОГО ПАНКРЕАТИТУ Представлені результати обстеження і хірургічного лікування 62 хворих (41 чоловіка і 21 жінки) у віці від 21 до 80 років, які перебували на лікуванні в ДУ «Інститут загальної та невідкладної хірургії НАМН України» та КЗОЗ «Харківська міська лікарня швидкої та невідкладної медичної допомоги ім. проф. О.І. Мещанінова» з приводу хронічного рецидивуючого панкреатиту. Показаннями для виконання ендоскопічних транспа пілярних втручань був псевдотуморозний панкреатит, ускладнений механічною жовтяницею, псевдокісти за наявності зв’язку з головною панкреатичною протокою, протоковий панкреатит з больовим синдромом, вірсунголітіаз, вірсунгорагія. Летальності, пов’язаної з виконаними ендоскопічними втручаннями, не відмічено. Це дозволило зробити висновок, що ендоскопічні втручання повинні стати основним етапом лікування пацієнтів з хронічним рецидивуючим панкреатитом. Ключові слова: хронічний рецидивуючий панкреатит, ендоскопічні втручання. В.В. Бойко, И.А. Кулик, В.Г. Грома, С.А. Павличенко, О.В. Шадрин ЭНДОСКОПИЧЕСКИЕ ВМЕШАТЕЛЬСТВА В ЛЕЧЕНИИ ХРОНИЧЕСКОГО РЕЦИДИВИРУЮЩЕГО ПАНКРЕАТИТА Представлены результаты обследования и хирургического лечения 62 больных (41 мужчины и 21 женщины в возрасте от 21 до 80 лет), находившихся на лечении в ГУ «Институт общей и неот-ложной хирургии НАМН Украины» и КУОЗ «Харьковская городская больница скорой и неотложной медицинской помощи им. проф. А.И. Мещанинова» по поводу хронического рецидивирующе го панкреатита. Показаниями для выполнения эндоскопических транспапиллярных вмешательств был псевдотуморозный панкреатит, осложненный механической желтухой, псевдокисты при наличии связи с вирсунговым протоком, протоковый панкреатит с болевым синдромом, вирсунголитиаз, вирсунгоррагия. Летальности, связанной с выполненными эндоскопическими вмешательствами, не отмечено. Это позволило сделать вывод, что эндоскопические вмешательства должны стать основным этапом лечения пациентов с хроническим рецидивирующим панкреатитом. Ключевые слова: хронический рецидивирующий панкреатит, эндоскопические вмешательства. V.V. Boyko, I.A. Kulyk, V.G. Groma, S.A. Pavlichenko, O.V. Shadrin ENDOSCOPIC INTERVENTION IN THE TREATMENT OF CHRONIC RECURRENT PANCREATITIS The results of the examination and surgical treatment of 62 patients (41 men and 21 women aged from 21 to 80 years) who were treated at the «Institute of General and Emergency Surgery of NAMN of Ukraine» and «Kharkiv city hospital emergency medical care behalf of prof. А.I. Meshchaninov» for chronic relapsing pancreatitis. The indications for performing endoscopic intervention was transpapillary pseudotumor pancreatitis complicated by obstructive jaundice, pseudocyst due to the presence of Wirsung duct, pancreatitis with ductal pain, virsungolitiaz, virsungorragiya. Mortality associated with endoscopic interventions were observed. This led to the conclusion that endoscopic intervention should be a major step in the treatment of patients with chronic relapsing pancreatitis. Key words: chronic recurrent pancreatitis, endoscopic intervention. Поступила 27.03.13