Особливості фізичного розвитку дітей з органічною церебральною патологією за умов спеціалізованого будинку дитини - Марабян, Р.В.; Макєєва, Н.І.; Ріга, О.О. (Медицина сьогодні і завтра, 2013)
УДК 616.831-009.12-053.3/.4-058.862 Р.В. Марабян, Н.І. Макєєва, О.О. Ріга КЗОЗ «Харківський обласний спеціалізований будинок дитини № 1» *Харківський національний медичний університет ОСОБЛИВОСТІ ФІЗИЧНОГО РОЗВИТКУ ДІТЕЙ З ОРГАНІЧНОЮ ЦЕРЕБРАЛЬНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ ЗА УМОВ СПЕЦІАЛІЗОВАНОГО БУДИНКУ ДИТИНИ Розглянуто аспекти фізичного розвитку 42 дітей віком від 8 місяців до 4 років із орга-нічною патологією центральної нервової системи. Проведено порівняльну характерис тику фізичного розвитку дітей за умов батьківської депривації та дітей із родин. Відмінно стей в акушерському анамнезі матерів, неонатальному періоді та фізичному розвитку під час народження не встановлено. При дослідженні антропометричних параметрів і оцінюванні фізичного розвитку встановлено достовірне зниження показників фізичного розвитку в дітей, позбавлених батьківської опіки. Автори припускають глибокі соціальні причини цього феномена. Ключові слова: батьківська депривація, фізичний розвиток, органічна патологія ЦНС, діти. Р.В. Марабян, Н.И. Макеева, Е.А. Рига ОСОБЕННОСТИ ФИЗИЧЕСКОГО РАЗВИТИЯ ДЕТЕЙ С ОРГАНИЧЕСКОЙ ЦЕРЕБРАЛЬНОЙ ПАТОЛОГИЕЙ В УСЛОВИЯХ СПЕЦИАЛИЗИРОВАННОГО ДОМА РЕБЕНКА Рассмотрены аспекты физического развития 42 детей в возрасте от 8 месяцев до 4 лет с органической патологией центральной нервной системы. Выполнена сравнительная характеристика физического развития детей, живущих в условиях родительской депривации, и детей из семьи. Различий в акушерском анамнезе матерей, неонатальном периоде и физическом развитии при рождении не установлено. При исследовании антропометрических данных и оценке физического развития установлено достоверное снижение показателей физического развития у детей с родительской де-привацией. Авторы предполагают глубокие социальные причины этого феномена. Ключевые слова: родительская депривация, физическое развитие, органическая патология ЦНС, дети. R.V. Marabyan, N.I. Makieieva, O.O. Riga PHISICAL DEVELOPMENT PARTICULARITIES AT CHILDREN WITH ORGANIC CEREBRAL PATHOLOGY IN BABY HOUSE The physical development aspects of 42 children aged from 8 month to 4 years old with organic pathology of central nervous system are considered. The comparison of physical development children living in family and children living at Baby House was performed. Children of both group had the same maternal history, neonatal period course and physical development after birth. During estimation of anthropometric data has determined the significantly low of physical development in deprived children. Authors suppose there are deep social causes of this phenomenon. Key words: parental deprivation, physical development, organic CNS pathology, children. Поступила 12.02.13