Клінічні та антиагрегаційні ефекти застосування тиклопідину у хворих на гострий інфаркт міокарда - Шелест, О.М.; Прохоров, О.В. (Медицина сьогодні і завтра, 2013)
УДК 616.127-005.8-036.11-085.273.53 О.М. Шелест, О.В. Прохоров Харківський національний медичний університет Харківська міська клінічна лікарня № 27 КЛІНІЧНІ ТА АНТИАГРЕГАЦІЙНІ ЕФЕКТИ ЗАСТОСУВАННЯ ТИКЛОПІДИНУ У ХВОРИХ НА ГОСТРИЙ ІНФАРКТ МІОКАРДА Проведеним дослідженням установлено, що спільне застосування ацетилсаліцилової кислоти і тиклопідину у хворих на гострий інфаркт міокарда сприяє додатковій АДФ-залежній агрегації і поліпшенню клінічного перебігу захворювання. Велику частину пацієнтів в обох групах ангінозні напади не турбували взагалі, і перебіг захворювання у них був досить сприятливим. Геморагічні ускладнення спостерігалися тільки у 3-й групі: були підшкірні гематоми і кровоточивість у місці ін’єкцій гепарину на передній черевній стінці. Ключові слова: гострий інфаркт міокарда, післяінфарктна стенокардія, кровотечі, тиклопідин, аспірин. А.Н. Шелест, А.В. Прохоров КЛИНИЧЕСКИЕ И АНТИАГРЕГАЦИОННЫЕ ЭФФЕКТЫ ПРИМЕНЕНИЯ ТИКЛОПИДИНА У БОЛЬНЫХ ОСТРЫМ ИНФАРКТОМ МИОКАРДА Проведенным исследованием установлено, что совместное применение ацетилсалициловой кислоты и тиклопидина у больных острым инфарктом миокарда способствует дополнительной АДФ-зависимой агрегации и улучшению клинического течения заболевания. Большую часть пациентов в обеих группах ангинозные приступы не беспокоили вообще, и заболевание у них протекало доста точно благоприятно. Геморрагические осложнения наблюдались только в 3-й группе: были подкожные гематомы и кровоточивость в месте инъекций гепарина на передней брюшной стенке. Ключевые слова: острый инфаркт миокарда, постинфарктная стенокардия, кровотече ния, тиклопидин, аспирин. О.М. Shelest, О.V. Prohorov CLINICAL AND ANTIAGREGATION EFFECTS OF TIKLOPІDIN IN PATIENTS WITH ACUTE MYOCARDIAL INFARCTION The investigation has shown, that in the combined use of aspirin and ticlopidine promotes additional ADP-dependent aggregation and improve the clinical course of disease in patients with acute myocardial infarction. Anginal attacks have not bothered at all most of the patients in both groups, and the disease they have proceeded quite favorably. Hemorrhagic complications were observed only in the third group: there were subcutaneous hematoma and bleeding at the site of injection of heparin on the anterior abdominal wall. Key words: acute myocardial infarction, postinfarction angina, bleeding, tiklopіdin, aspirin. Поступила 03.01.13