Медико-соціальна проблема цукрового діабету у дітей - Толстанов, О.К. (Медицина сьогодні і завтра, 2013)
УДК 616.379-008.64-053.2-02 О.К. Толстанов Національна медична академія післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика, м Київ МЕДИКО-СОЦІАЛЬНА ПРОБЛЕМА ЦУКРОВОГО ДІАБЕТУ У ДІТЕЙ Проведено комплексне вивчення факторів ризику цукрового діабету у дітей. У дослідженні брали участь 231 дитина з цукровим діабетом та 164 здорові дитини, які не мають хронічних захворювань. Встановлено, що провідними є біологічні та психологічні фактори у поєднанні з соціальними. Отримані дані мають бути покладені в основу прогнозування ризику виникнення цукрового діабету у дітей. Ключові слова: діти, цукровий діабет, фактори ризику. А.К. Толстанов МЕДИКО-СОЦИАЛЬНАЯ ПРОБЛЕМА САХАРНОГО ДИАБЕТА У ДЕТЕЙ Проведено комплексное изучение факторов риска сахарного диабета у детей. В исследовании участвовал 231 ребенок с сахарным диабетом и 164 здоровых ребенка. Установлено, что основными являются биологические и психологические факторы в сочетании с социальными. Полученные данные могут быть положены в основу прогнозирования риска возникновения сахарного диабета у детей. Ключевые слова: дети, сахарный диабет, факторы риска. O.K. Tolstanov MEDICO-SOCIAL PROBLEM OF DIABETES MELLITUS IN CHILDREN It was carried out the complex investigation of risk factors of children’s diabetes mellitus. There were 231 children with diabetes mellitus and 164 healthy children without any chronicle diseases under our observation. It was established that the biological and psychological factors were the based ones in combination with social factors. Received data can be put on the base for prognosis making of risk of development of children’s diabetes mellitus. Key words: children, diabetes, risk factors. Поступила 18.03.13