Особливості епідеміології муцинозних пухлин яєчників різного ступеня зрілості в Харківській області. Ретроспективний аналіз за 1995-2004 роки - Яковцова, І.І.; Гопич, І.П.; Олійник, А.Є. (Медицина сьогодні і завтра, 2013)
УДК 618.11-006-07:616 І.І. Яковцова, І.П. Гопич, А.Є. Олійник Харківська медична академія післядипломної освіти ОСОБЛИВОСТІ ЕПІДЕМІОЛОГІЇ МУЦИНОЗНИХ ПУХЛИН ЯЄЧНИКІВ РІЗНОГО СТУПЕНЯ ЗРІЛОСТІ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ. РЕТРОСПЕКТИВНИЙ АНАЛІЗ ЗА 1995-2004 РОКИ Проаналізовано спостереження муцинозних пухлин яєчників різного ступеня зрілості у Харківському обласному клінічному онкологічному диспансері за 1995-2004 роки. Визначали частку муцинозних пухлин серед усіх епітеліальних новоутворень яєчників та частку пухлин різного потенціалу злоякісності серед муцинозних. З’ясувалося, що у 2000-2004 рр. порівняно з 1995-1999 рр. кількість муцинозних пухлин збільшилася у 1,46 разу, а їх частка серед усіх епітеліом яєчників збільшилася з 17,4 до 21,2 %. При цьому збільшення кількості муцинозних новоутворень відбулося за рахунок збільшення частки пухлин граничної злоякі-сності та злоякісних (з 21,5 до 30,3 % та з 18,5 до 29,7 % відповідно), тоді як кількість доброякісних пухлин майже не змінилась, а їхня частка зменшилася з 60 до 40 %. Ключові слова: муцинозні пухлини, муцинозний рак, пограничні пухлини, яєчники. И.И. Яковцова, И.П. Гопыч, А.Е. Олейник ОСОБЕННОСТИ ЭПИДЕМИОЛОГИИ МУЦИНОЗНЫХ ОПУХОЛЕЙ ЯИЧНИКОВ РАЗЛИЧНОЙ СТЕПЕНИ ЗРЕЛОСТИ В ХАРЬКОВСКОЙ ОБЛАСТИ. РЕТРОСПЕКТИВНЫЙ АНАЛИЗ ЗА 1995-2004 ГОДЫ Проанализированы наблюдения муцинозных опухолей яичников разной степени зрелости в Харьковском областном клиническом онкологическом диспансере за 1995-2004 годы. Определяли долю муцинозных опухолей среди всех эпителиальных новообразований яичников и долю опухолей различного потенциала злокачественности среди муцинозных. Выяснилось, что в 2000-2004 гг. в сравнении с 1995-1999 гг. количество муцинозных опухолей увеличилось в 1,46 раза, а их процент среди всех эпителиом яичника увеличился с 17,4 до 21,2 %. При этом увеличение числа муцинозных новообразований произошло за счет увеличения доли пограничных и злокачествен ных опухолей (с 21,5 до 30,3 % и с 18,5 до 29,7 % соответственно), тогда как количество доброкачественных опухолей практически не изменилось, а их доля уменьшилась с 60 до 40 %. Ключевые слова: муцинозные опухоли, муцинозный рак, пограничные опухоли, яичники. I.I. Jakovtsova, I.P. Gopych, A.E. Oliynyk FEATURES OF EPIDEMIOLOGY OF MUCINOUS OVARIAN TUMORS DIFFERENT MALIGNANCY POTENTIAL IN KHARKIV REGION. THE RETROSPECTIVE ANALYSES FOR 1995-2004 Cases of mucinous ovarian tumors of different degree of a malignancy in the Kharkiv regional clinical oncological clinic for 1995-2004 are analysed. The share of mucinous tumors among all epithelial ovarian neoplasias and a share of tumors with different malignancy potential among the mucinous ovarian tumors was defined. The quantity of mucinous tumors in 2000-2004 years increased in 1,46 times in comparison with 1995-1999, and their share among all epithelial ovarian tumors increased from 17,4 to 21,2 %. Thus the increase in number of mucinous tumors occurred generally by increase in a share of borderline and malignant tumors (from 21,5 to 30,3 % and from 18,5 to 29,7% respectively) whereas the quantity of benign tumors flmost didn’t change, and their share decreased from 60 to 40 %. Key words: mucinous tumors, mucinous cancer, borderline tumors, ovaries. Поступила 29.11.12