Вплив одно- та двобічного інтратестикулярного введення різної кількості стовбурових клітин на стан щурів з експериментальною моделлю вторинного андрогенного дефіциту - Лісовий, В.М.; Антонян, І.М.; Волчік, І.В.; Лар’яновська, Ю.Б. (Медицина сьогодні і завтра, 2013)
УДК 616-018 В.М. Лісовий, І.М. Антонян, І.В. Волчік, Ю.Б. Лар’яновська Харківський національний медичний університет Харківська медична академія післядипломної освіти ДП «Фармакологічний центр» Національний фармацевтичний університет, м. Харків ВПЛИВ ОДНО- ТА ДВОБІЧНОГО ІНТРАТЕСТИКУЛЯРНОГО ВВЕДЕННЯ РІЗНОЇ КІЛЬКОСТІ СТОВБУРОВИХ КЛІТИН НА СТАН ЩУРІВ З ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЮ МОДЕЛЛЮ ВТОРИННОГО АНДРОГЕННОГО ДЕФІЦИТУ Наведені результати експерименту з вивчення морфологічного стану сім’яників та вентральної частини передміхурової залози (ВЧПЗ) щурів за умов введення клітин строми кісткового мозку (КСКМ) на тлі ураження CdCl2. За допомогою токсину відтворювали модель вторинного андрогенного дефіциту (ВАД). Проведені дослідження показали, що при введенні КСКМ лише в одне яєчко результат не був досягнутий. Введення тваринам КСКМ у кількості по 200 000 клітин у кожне яєчко привело до найкращих результатів лікування ВАД. Ключові слова: вторинний андрогенний дефіцит, клітини строми кісткового мозку. В.Н. Лесовой, И.М. Антонян, И.В. Волчик, Ю.Б. Ларьяновская ВЛИЯНИЕ ОДНО- И ДВУСТОРОННЕГО ИНТРАТЕСТИКУЛЯРНОГО ВВЕДЕНИЯ РАЗНОГО КОЛИЧЕСТВА СТВОЛОВЫХ КЛЕТОК НА СОСТОЯНИЕ КРЫС С ЭКСПЕРИМЕНТАЛЬНОЙ МОДЕЛЬЮ ВТОРИЧНОГО АНДРОГЕННОГО ДЕФИЦИТА Приведены результаты эксперимента по изучению морфологического состояния семенников и вентральной части предстательной железы (ВЧПЖ) крыс при введении клеток стромы костного мозга (КСКМ) на фоне поражения CdCl2. С помощью токсина воспроизводили модель вторичного андрогенного дефицита (ВАД). Проведенные исследования показали, что при введении КСКМ только в одно яичко результат достигнут не был. Введение животным КСКМ в количестве по 200 000 клеток в каждое яичко привело к наилучшим результатам лечения ВАД. Ключевые слова: вторичный андрогенный дефицит, клетки стромы костного мозга. V. M. Lisovоi, I.M. Antonyan, I.V. Volchick, Y.B. Laryanovska EFFECT OF UNILATERAL AND BILATERAL INTRATESTICULAR INJECTION OF VARIOUS AMOUNTS OF STEM CELLS ON THE STATE OF RATS WITH EXPERIMENTAL MODEL OF SECONDARY ANDROGEN DEFICIENCY The results of the experiment as for morphology of testis and the ventral prostate of rats studying after the bone marrow stromal cells (BMSC) entering at the CdCl2 action are shown. The toxin had made the model of the secondary androgen deficiency (SAD). Studies had shown, that BMSC entering just in a one testicle didn’t made any result. The entering BMSC in both testicle in the quantity 200000 cells had made the best results for SAD treatment. Key words: bone marrow stromal cells, secondary androgen deficiency. Поступила 23.09.12