Соціальні та психологічні компоненти якості життя дітей з ожирінням - ключ до редукції потенційного ризику - Чайченко, Т.В.; Георгієвська, Н.В.; Бужинська, Н.Р. (Медицина сьогодні і завтра, 2013)
УДК 616-056.52-053-036.8:361.6:159.9 Т.В. Чайченко, Н.В. Георгієвська, Н.Р. Бужинська Харківський національний медичний університет СОЦІАЛЬНІ ТА ПСИХОЛОГІЧНІ КОМПОНЕНТИ ЯКОСТІ ЖИТТЯ ДІТЕЙ З ОЖИРІННЯМ - КЛЮЧ ДО РЕДУКЦІЇ ПОТЕНЦІЙНОГО РИЗИКУ З метою поліпшення якості інтервенцій у 141 підлітка у віці (14,18±0,42) року з ожи-рінням проаналізовано якість життя за соціальною та психологічною складовими згідно з особисто розробленим запатентованим способом. Встановлено, що ефективність лікування ожиріння у дітей за базисною схемою є низькою незалежно від початкового індексу маси тіла. Редукцію маси тіла обмежують психосоціальні фактори, які є основою формування незадовільної [(58,00±8,31) %] та низької [(38,19±8,17) %] якості життя. Визначено, що поліпшення якості життя асоціюється з редукцією маси тіла, а погіршення - з додатковим її накопиченням незалежно від вихідного індексу маси тіла. При плануванні тактики ведення дітей з ожирінням доцільно орієнтуватися передусім на підвищення якості життя з урахуванням специфічних психологічних та соціальних ризиків, що в подальшому сприятиме редукції соматичного ризику. Ключові слова: підлітки, ожиріння, інтервенції, якість життя. Т.В. Чайченко, Н.В. Георгиевская, Н.Р. Бужинская СОЦИАЛЬНЫЕ И ПСИХОЛОГИЧЕСКИЕ КОМПОНЕНТЫ КАЧЕСТВА ЖИЗНИ ПОДРОСТКОВ С ОЖИРЕНИЕМ - КЛЮЧ К РЕДУКЦИИ ПОТЕНЦИАЛЬНОГО РИСКА В целях улучшения качества интервенций у 141 подростка в возрасте (14,18±0,42) года с ожирением проанализировано качество жизни по социальной и психологической составляющим по лично разработанному запатентованному способу. Установлено, что эффективность лечения ожирения у детей по базисной схеме низкая независимо от начального индекса массы тела. Редукцию массы тела ограничивают психосоциальные факторы, которые являются основой формирования неудовлетворительного [(58,00±8,31) %] и низкого [(38,19±8,17) %] качества жизни. Определено, что улучшение качества жизни ассоциируется с редукцией массы тела, а ухудшение - с дополнительным ее накоплением независимо от исходного индекса массы тела. При планировании тактики ведения детей с ожирением целесообразно ориентироваться прежде всего на повышение качества жизни с учетом специфических психологических и социальных рисков, что в дальнейшем будет способствовать редукции соматического риска. Ключевые слова: подростки, ожирение, интервенции, качество жизни. T.V. Chaychenko, N.V. Georgiyevska, N.R. Buzhynska SOCIAL AND PSYCHOLOGICAL COMPONENTS OF QUALITY OF LIFE OF OBESE ADOLESCENTS - A KEY POINT TO THE POTENTIAL RISK REDUCTION In order to improve the quality of interventions the quality of life by social and psychological components was analyzed with using invented method in 141 obese adolescents aged (14,18±0,42) years. Effectiveness of basic treatment of pediatric obesity is low. Psychosocial factors limit the body mass reduction and become a background for unsatisfactory to quality of life in (58,00±8,31) % and the low one in (38,19±8,17) %. Determined that improvement quality of life is associated with a reduction in body weight and deterioration - with additional accumulation regardless of its initial body mass index. The tactics of obesity treatment should be focused at quality of life, which further contribute to the reduction of somathic risk. Key words: adolescents, obesity, intervention, quality of life. Поступила 24.04.13