Патоморфологические особенности туберкулезного поражения ЦНС на фоне ВИЧ-инфекции - Козько, В.Н.; Гаврилов, А.В.; Бондаренко, А.В.; Гаргин, В.В. (Медицина сьогодні і завтра, 2013)
УДК 616.98:578.828ВИЧ+616.24-002.5:616.831-091.8 В.Н. Козько, А.В. Гаврилов, А.В. Бондаренко, В.В. Гаргин Харьковский национальный медицинский университет ПАТОМОРФОЛОГИЧЕСКИЕ ОСОБЕННОСТИ ТУБЕРКУЛЕЗНОГО ПОРАЖЕНИЯ ЦНС НА ФОНЕ ВИЧ-ИНФЕКЦИИ Приведены результаты гистологического исследования ткани головного мозга и мягких мозговых оболочек умерших ВИЧ-инфицированных больных с туберкулезным поражением ЦНС. При проведении морфологического исследования головного мозга выявлены существенные изменения в его структуре. Во многом специфичность изменений зависит от возбудителя, с которым сочетается ВИЧ-инфекция. Ключевые слова: туберкулез, ткань головного мозга, мягкие мозговые оболочки, ВИЧ-инфекция. В.М. Козько, А.В. Гаврилов, А.В. Бондаренко, В.В. Гаргін ПАТОМОРФОЛОГІЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ТУБЕРКУЛЬОЗНОГО УРАЖЕННЯ ЦНС НА ТЛІ ВІЛ-ІНФЕКЦІЇ Наведено результати гістологічного дослідження тканини головного мозку і м’яких мозкових оболонок померлих ВІЛ-інфікованих хворих з туберкульозним ураженням ЦНС. При проведенні морфологічного дослідження головного мозку виявлено істотні зміни в його структурі. Багато в чому специфічність змін залежить від збудника, з яким поєднується ВІЛ-інфекція. Ключові слова: туберкульоз, тканина головного мозку, м’які мозкові оболонки, ВІЛ-інфекція. V.N. Kozko, A.V. Gavrylov, A.V. Bondarenko, V.V. Gargin PATHOMORPHOLOGICAL FEATURES TUBERCULOSIS LESION OF THE CENTRAL NERVOUS SYSTEM IN HIV INFECTION The results of histological examination of brain tissue and soft meninges of dead HIV-infected patients with tuberculous lesions of the central nervous system are presented. In carrying out morphological studies of the brain revealed significant changes in its structure. In many ways, the specificity of the changes depends on the pathogen which combines HIV infection. Key words: tuberculosis, brain tissue, meninges, HIV infection. Поступила 04.06.13